S08 Marghita

1Primele scoli in localitatea noastra dateaza din secolele al XVII-lea si al XVIII-lea. Astfel, avem scoli elementare confesionale, pe langa biserica ortodoxa, in limba romana, apoi in limba maghiara, pe langa bisericile reformata si romano-catolica.
In documentul “ Localitatile judetului Bihor” se aminteste de existenta unei scoli elementare la Marghita, cu predare in limba maghiara si romana, in anul 1890. Primele registre matricole pastrate in arhiva invatamantului marghitean, dateaza din 1864. Durata invatamantului elementar obligatoriu a fost de 8 ani.
Scoala Generala cu 10 clase Marghita va lua fiinta la 1 septembrie 1981, iar din 1990 devine gimnaziu cu 8 clase, clasele de liceu mutandu-se in noul sediu al Grupului scolar Industrial din strada N. Balcescu, nr.80.
In ciuda scindarii scoala noastra a inregistrat, de-a lungul anilor, un numar crescand de elevi, ajungand , in prezent, sa numere peste 1500, fiind considerata drept cea mai mare scoala generala din judet, ca numar de elevi. Acestia sunt pregatiti in procesul instructiv – educativ de un numar de 97 de cadre didactice, din care 39 de invatatoare si 58 de profesori.
Datorita alcatuirii comunitatii marghitene din populatie romana si maghiara, in scoala noastra functioneaza doua sectii de predare: una in limba romana si alta in limba maghiara. Astfel, in cadrul invatamantului primar functioneaza 20 de clase cu predare in limba romana si 13 clase cu predare in limba maghiara. Dintre acestea 4 clase isi desfasoara activitatea in regim step by step, pentru fiecare limba de predare, pe fiecare nivel de studiu al claselor primare, iar restul desfasoara procesul instructiv-educativ in regim traditional. Ciclul gimnazial numara 21 de clase cu limba de predare romana si 12 cu limba de predare maghiara.
Datorita preocuparii cadrelor si conducerilor scolii, din anul scolar, incepand cu anul scolar 2007- 2008, in scoala functioneaza prima clasa cu profil vocational la nivelul claselor a V-a, clasa cu profil sportiv.

scoala1

 

 

scoala2

REVISTA SCOLII ”CALEIDOSCOP”

Caleidoscop1

ZIUA SCOLII: “COPILARIE – LUME DE VIS”

Simpozion