Comunități unite în Bihor
Noi, Municipiul Marghita în parteneriat cu Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene din Norvegia am inițiat un proiect integrat cu titlul Dezvoltare locală pentru comunități dezavantajate din Județul Bihor – Comunități unite în Bihor. Ne dorim ca, prin acest proiect, să ajutăm comunitățile noastre să fie mai unite, mai dezvoltate, mai fericite.
Proiectul beneficiază de un grant în valoare de € 816918 oferit de Norvegia prin Granturile Norvegiene în cadrul Programului Dezvoltare locală. Obiectivul proiectului este de a crește gradul de utilizare a serviciilor sociale de către grupuri vulnerabile din 2 comunități dezavantajate socio-economic din Județul Bihor, și creșterea nivelului de satisfacție al acestora cu privire la calitatea serviciilor, pentru creșterea calității vieții acestora pe termen lung.
Unde?
Acest parteneriat public-privat reprezintă o abordare fără precedent în zona-țintă și este adaptată nevoilor și în beneficiul populației locale a satului Cheț, parte a unității administrative-teritoriale Marghita, și a ComuneiFiniș.
Cum și pentru cine?
Ne-am propus să acordăm:
- servicii de afterschool unui număr de 150 copii, cu implicarea familiilor lor (115 părinți/bunici)
- servicii de ocupare pentru 140 tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, inclusiv tineri care nu urmează nici un program educațional sau de formare profesională și șomeri, respectiv persoane inactive
- servicii sociale pentru 80 de vârstnici din Cheț
- servicii socio-medicale pentru toți participanții la proiect.
Și nu facem asta oricum, ci formându-ne echipele în lucrul cu comunitățile utilizând modelul practicilor restaurative.
Durată de implementare
Ne-am început împreună călătoria la 1 septembrie 2021 și a durat 30 de luni.
Anunțuri
Echipa noastră promovează practicile restaurative la universitățile din Oradea
În perioada 17-22 mai 2024, am participat la două evenimente de diseminare a practicilor restaurative organizate la Universitatea din Oradea și Universitatea Emanuel Oradea. Pe 22 mai, la Universitatea din Oradea, am prezentat metode de prevenire și gestionare a conflictelor, apreciind invitația Doamnei Prof. Habil. Dr. Claudia Bacter. Pe 17 mai, la Universitatea Emanuel Oradea, am discutat aplicarea acestor practici cu specialiști și studenți, bucurându-ne de participarea lor activă.
Centrele de resurse în practici restaurative
Atât la Cheț cât și la Ioaniș membrii comunității și toți cei interesați pot beneficia de ajutorul facilitatorilor comunitari în aplicarea practicilor restaurative. Rolul acestor persoane este vital în comunitate pentru identificarea problemelor, a temelor de interes și organizarea atelierelor de lucru prevenirea conflictelor, a situațiilor de discriminare etc. și pentru a contribui la dezvoltarea comunitară pe termen lung. La Ioaniș Centrul de resurse în practici restaurative funcționează în clădirea proaspăt renovată și mobilată în cadrul Centrului tip afterschool Sf.Martin, iar în Cheț la Centrul de zi Cuibul.
Pentru mai multe imagini și detalii privind activitățile din perioada de sustenabilitate a proiectului, urmăriți-ne pe website-ul proiectului, pe pagina de facebook Comunități unite în Bihor și pe canalul Youtube.
Detalii
Pentru mai multe imagini și detalii despre proiect, urmăriți-ne pe website-ul proiectului, pe pagina de facebook Comunități unite în Bihor și pe canalul Youtube.
Pentru informaţii oficiale despre Granturile SEE sau Norvegiene, accesaţi www.eeagrants.ro.
Progres
Următoarele activități au fost derulate în cadrul proiectului:
- derularea achizițiilor de către parteneri
- contactarea beneficiarilor și înscrierea lor în grupul țintă format din copii, tineri, părinți, vârstnici:
- derularea activității afterschool la Cheț (86 copii, 56 părinți/bunici) și Ioaniș (88 copii, 61 părinți/ bunici)
- derularea acordării de servicii socio-medicale grupului țintă (276 copii și adulți din Cheț, 243 copii și adulți din Finiș)
- derularea serviciilor de: îngrijire la domiciliu, masă caldă și activități necesare persoanelor vârstnice – pentru 84 vârstnici din Cheț
- derularea activităților cu beneficiarii pentru accesarea pieței muncii (50 tineri din Cheț, 94 tineri din Finiș)
- Efectuarea unor lucrări de reparații la centrul tip afterschool Sf. Martin din Ioaniș și dotarea acestuia cu mobilier
- derularea studiului sociologic de evaluare a satisfacției beneficiarilor de servicii sociale în ambele localități
- derularea cursului de practici restaurative pentru echipele de proiect. Acest nou model de intervenție a fost învățat și e aplicat cu succes în lucrul cu grupurile vulnerabile din Cheț / Marghita și Finiș. Deschiderea centrelor de resurse în practici restaurative – atât la Cheț cât și la Ioaniș membrii comunității și toți cei interesați pot beneficia de ajutorul facilitatorilor comunitari în aplicarea practicilor restaurative. Au avut loc ateliere pe teme de interes pentru grupurile țintă folosind practici restaurative.
- au fost derulate activitățile de comunicare: conferința de lansare a proiectului, publicare comunicat de presă, pregătire materiale promoționale, lansarea paginii de Facebook a proiectului, website-ul proiectului, conferința de final a proiectului
- organizarea conferințelor științifice cu participare internațională intitulate: „Aplicarea practicilor restaurative în comunități. Experiențe în sistemul de educație formală și non-formală” – 12-13 mai 2023 și „Practici restaurative – exercițiu de creștere a rezilienței în comunități, dedicată persoanelor interesate de temă și celor formate în domeniul practicilor restaurative” – 24-25 noiembrie 2023 – detalii
- organizarea activităților cu partenerul norvegian:
- schimb de experiențe a echipei române în Norvegia 23-25 aug. 2022
- transfer bune practici: 20 mai 2022; 12-16 sept. 2022
- schimb de experiențe a echipei române în Norvegia 6-10 sept. 2023
- 4 schimburi de experiențe între partenerii români
- 1 curs de dezvoltare a competențelor sociale
- Elaborare ghid de bune practici în aplicarea practicilor restaurative
- Elaborarea unei publicații cuprinzând aspecte monografice ale Satului Cheț și a cărții de rețete locale din Cheț, pentru întărirea identității locale
Rezultatele proiectului
01/09/2021-29/02/2024
Municipiul Marghita și ONG-urile colaborează pentru dezvoltarea comunităților vulnerabile
Pe lângă parteneriatul public-privat inovator între Municipiul Marghita și cele trei organizații non-guvernamentale – Asociația Kécenlét, Asociația Caritas Eparhial Oradea și Skyhøyt Live Scene din Norvegia, fără de care nu am fi putut implementa eficient proiectul, am creat legături între două comunități – Satul Cheț și Comuna Finiș din Bihor.
Servicii sociale integrate pentru comunități vulnerabile
Am dezvoltat servicii sociale integrate pentru 519 de membri ai celor două comunități rurale vulnerabile: 86 de copii din Chet și 88 din Finis beneficiază acum de servicii de afterschool, în timp ce 56 părinți sau bunici din Chet și 61 din Finis au acces la servicii de educație parentală. De asemenea, 50 de persoane din Chet și 94 din Finis, care includ tineri sub 25 de ani, tineri care nu urmează niciun program educațional sau de formare profesională, șomeri și persoane inactive, au fost integrate în programe de ocupare. În plus, în Cheț se oferă servicii sociale pentru 84 de vârstnici (centru de zi, îngrijire la domiciliu și masă pe roți). Toți cei 519 de participanți la proiect beneficiază de servicii socio-medicale de calitate. Pe lângă aceștia, am oferit servicii socio-medicale și altor membri ai familiilor lor – câte 20 în fiecare localitate.
De asemenea, prin proiect am realizat lucrări de reparații la clădirea Centrul tip Afterschool Sf. Martin din Ioaniș, intervenții care au transformat toate spațiile clădirii în locuri adaptate nevoilor beneficiarilor.
Acordăm un ajutor suplimentar în depășirea stării de vulnerabilitate beneficiarilor de servicii din Cheț prin servicii de curățare a hainelor; drept pentru care am achiziționat o mașină de spălat/uscat a hainelor. Iar pentru întărirea identității locale, am realizat monografia Satului Cheț și cartea de rețete locale din Cheț, care reprezintă eforturile noastre de a păstra și promova moștenirea culturală și tradițiile locale din Satul Cheț, aducând împreună membrii comunității într-un demers comun de celebrare a identității și istoriei noastre.
Satisfacție crescută în rândul beneficiarilor
Odată cu finalizarea proiectului, beneficiarii proiectului, din comunitățile Chet și Finis, au exprimat un nivel crescut de satisfacție privind serviciile integrate furnizate. Acest lucru demonstrează impactul pozitiv al proiectului asupra vieților oamenilor și angajamentul echipei în asigurarea unei dezvoltări durabile și incluzive în Județul Bihor. Proiectul PN402 este un exemplu remarcabil de colaborare între autoritățile locale, ONG-uri și parteneri internaționali, subliniind că prin eforturi comune se pot aduce schimbări semnificative în comunitățile vulnerabile.
Formare și schimb de experiență
Echipele de proiect au fost formate în abordarea restaurativă și au dezvoltat competențe sociale esențiale, beneficiind totodată, de transfer de bune practici din partea experților norvegieni. Patru schimburi de experiență între partenerii români și două în Norvegia au contribuit la îmbogățirea cunoștințelor și la îmbunătățirea practicilor aplicate în comunitățile dezavantajate.
Practicile restaurative, demonstrate ca fiind un model eficient în aceste comunități dezavantajate din punct de vedere socio-economic, stau la baza celor două centre de resurse din Cheț și Ioaniș. O rețea consolidată s-a dezvoltat prin întâlniri personale și organizarea cu succes a două conferințe internaționale privind practicile restaurative, la care au participat experți din România, Ungaria și Belgia.
O abordare inovatoare pentru dezvoltare comunitară – Practicile restaurative
Formarea în practici restaurative a reprezentat o etapă semnificativă în evoluția echipelor noastre și în transformarea modului nostru de abordare a relațiilor și a rezolvării conflictelor, începând de la management, până la relația cu beneficiarii. Este adevărat că procesul nu a fost întotdeauna simplu, însă am învățat că răbdarea și dedicarea unui timp suficient sunt esențiale pentru a obține rezultate durabile și semnificative în comunitatea noastră.
Organizarea cu succes a două conferințe internaționale în practici restaurative reprezintă un moment important în parcursul nostru și o dovadă a angajamentului nostru în promovarea și implementarea acestei abordări în comunitatea noastră și dincolo de aceasta. Am fost încântați să avem o participare numeroasă la conferințe, ceea ce demonstrează un interes crescut pentru practicile restaurative și impactul lor potențial în comunitățile noastre. Feedback-ul pozitiv primit din partea participanților a confirmat importanța și relevanța subiectului, precum și nevoia acută de a face schimbări la nivelul comunității, atât la nivel micro, în contexte precum clasele școlare, cât și la nivel macro, la nivelul localităților și al întregii comunități.
Ghidul de bune practici reprezintă o sursă valoroasă de informații și resurse pentru toți cei interesați de adoptarea acestei abordări în gestionarea conflictelor și îmbunătățirea relațiilor în diverse contexte comunitare este disponibil pentru toți cei interesați și poate fi descărcat de aici. Vă încurajăm să explorați conținutul și să contribuiți cu propriile experiențe și cunoștințe în domeniul abordării restaurative. Vă invităm să ne contactați și să colaborăm pentru a promova și implementa această abordare valoroasă acolo unde ne desfășurăm fiecare activitatea.
Pentru mai multe detalii și fotografii, vă rugăm consultați pagina website a proiectului: https://restaurativecommunity.eu/
Contact
![]() | 0752034424 |
![]() | |
![]() |
![]() | https://restaurativecommunity.eu/ |
Material realizat cu sprijinul financiar al Granturilor Norvegiene 2014 – 2021. Conținutul acestuia (text, fotografii, video) nu reflectă opinia oficială a Operatorului de Program, a Punctului Național de Contact sau a Oficiului Mecanismului Financiar. Informațiile și opiniile exprimate reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului/autorilor.
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
Lucrând împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă |
Link https://marghita.ro/
Local Development for disadvantaged communities from Bihor County
We, Kécenlét Association, in partnership with the Municipality of Marghita – as Project Promoter -, Caritas Eparhial Oradea Association , Skyhøyt Live Scene have jointly initiated the integrated project entitled Local Development for disadvantaged communities from Bihor County. Through this project we aim at helping communities be more united, more developed and happier.
The project was offered a grant of € 816918 provided by Norway through Norwegian Grants under the Local Development Program. The objective of the project is increasing the use of social services for disadvantaged groups from 2 socio-economically impaired communities in Bihor county (RO), while increasing the level of satisfaction of these groups regarding the services’ quality, in order to improve their quality of life on the long-term.
Where?
This public-private partnership represents an unprecedented approach in the designated area and is adapted to the needs and benefit of the local population of Cheț village and Finiș Commune from the North-Western part of Romania.
How and for whom?
The project relies on providing integrated services based on the restorative practices model, as follows:
- afterschool services for 150 children, with the involvement of their families (115 parents / grandparents)
- employment services for 140 young people aged between 15 and 24, including NEETs, unemployed and inactive people
- social services for 80 elderly people from Cheț
- socio-medical services for all project participants.
And we’ll do this by training our teams to work with communities using the restorative practices model.
Implementation period
30 months, starting with September the 1st, 2021.
Progress
The following project activities took place:
- most procurement were carried out by partners
- beneficiaries (children, young people, parents, the elderly) were contacted and enrolled in the project target group:
- afterschool services have been provided in Cheț (86 children, 56 parents/grandparents) and Ioaniș (88 children, 61 parents/grandparents)
- socio-medical services have been provided to the target group (276 children and adults from Cheț, 243 children and adults from Finiș)
- home care, hot meals and activities necessary for the elderly have been provided in Cheţ for 84 old people
- activities with beneficiaries for accessing the labor market have taken place (50 young people from Cheț, and 94 from Finiș)
- repair works at the afterschool center St. Martin in Ioannis and equipping it with furniture
- the sociological study for the evaluation of beneficiary satisfaction regarding social services carries on in both localities
- project teams took part in the restorative practice training. This new intervention model was learned and successfully applied in working with vulnerable groups in Cheț / Marghita and Finiș. Opening of resource centers in restorative practices – in both Cheț and Ioaniș community members and all those interested can benefit from the help of community facilitators in applying restorative practices. Workshops were held on topics of interest to the target groups using restorative practices.
- communication activities have been carried out: project launch conference, publication of press release, preparation of promotional materials, launch of project Facebook page, project website, end of project conference
- the scientific conference with international participation, entitled ”Application of restorative practices in communities – Experiences in the formal and non-formal education system” and “Restorative practices – an exercise to increase resilience in communities, dedicated to people interested in the topic and those trained in restorative practices” – November 24-25, 2023 – Oradea – details
- organisation of activities with the Norwegian partner:
- exchange of experiences in Norway 23-25 Aug. 2022
- transfer of good practices: 20 May 2022; 12-16 Sept. 2022
- exchange of experiences in Norway 6-10 Sept. 2023
- 4 experience exchanges between Romanian partners
- 1 social skills development course
- Elaboration of a good practice guide in the application of restorative practices
- Elaboration of a publication including monographic aspects of the Cheț Village and of the local recipe cook book from Cheț, in order to strengthen the local identity.
Procurement
News
Our team promotes restorative practices at Oradea’s universities
Between 17-22 May 2024, we participated in two events to disseminate restorative practices organized at the University of Oradea and Emanuel University of Oradea. On May 22, at the University of Oradea, we presented methods of conflict prevention and conflict management, appreciating the invitation of Prof. Habil. Dr. Claudia Bacter. On May 17, at Emanuel University of Oradea, we discussed the application of these practices with specialists and students, enjoying their active participation.
Resource centers in restorative practices
In both Cheț and Ioaniș, community members and all those interested can benefit from the help of community facilitators in the application of restorative practices. The role of these people is vital in the community to identify problems, issues of concern and organize workshops to prevent conflicts, discriminatory situations, etc. and to contribute to long-term community development. In Ioannis the Resource Center for Restorative Practices operates in the newly renovated and furnished building of St. Martin’s Afterschool Center and in Cheț at the Cuibul Day Center.
For more pictures and details on the activities during the sustainability period of the project, follow us on the project website, on the Communities United in Bihor facebook page and on the Youtube channel.
The results obtained from the implementation of the project PN402 – Local Development for Disadvantaged Communities in Bihor County (Communities United in Bihor) bring us many satisfactions.
The Municipality of Marghita and NGOs work together for the development of vulnerable communities
In addition to the innovative public-private partnership between the Municipality of Marghita and the 3 NGOs – Kécenlét Association, Caritas Eparhial Oradea Association and Skyhøyt Live Scene from Norway, without which we would not have been able to implement the project effectively, we created links between two communities – Cheț village and Finiș commune in Bihor.
Integrated social services for vulnerable communities
We have developed integrated social services for 519 members of the two vulnerable rural communities: 86 children from Chet and 88 from Finis now benefit from afterschool services, while 56 parents or grandparents from Chet and 61 from Finis have access to parenting education services. In addition, 50 people in Chet and 94 in Finis, including young people under 25, young people not in education or training, unemployed and inactive people, have been integrated into employment programs. In addition, social services are provided in Cheț for 84 elderly people (day center, home care and meals on wheels). All 519 project participants benefit from quality socio-medical services. In addition to them, we provided socio-medical services to other members of their families – 20 in each locality.
The project has also carried out repair works to the building of the St. Martin’s Afterschool Centre in Ioanis, transforming all the spaces of the building into places adapted to the needs of the beneficiaries.
We provide additional help in overcoming the vulnerability of the beneficiaries of services in Cheț through clothes cleaning services, for which we purchased a washing/drying machine. And in order to strengthen the local identity, The Cheț Village Monograph and the Cheț Local Recipe Book represent our efforts to preserve and promote the cultural heritage and local traditions of Cheț village, bringing together community members in a common effort to celebrate our identity and history.
Increased satisfaction among beneficiaries
With the completion of the project, project beneficiaries from the communities of Chet and Finis expressed an increased level of satisfaction with the integrated services provided. This demonstrates the positive impact of the project on people’s lives and the team’s commitment to ensuring sustainable and inclusive development in Bihor County. The PN402 project is an outstanding example of collaboration between local authorities, NGOs and international partners, highlighting that through joint efforts significant change can be brought about in vulnerable communities.
Training and exchange of experience
Project teams were trained in the restorative approach and developed key social skills, while benefiting from the transfer of best practices from Norwegian experts. Four exchanges of experience between Romanian partners and two in Norway contributed to enriching knowledge and improving practices applied in disadvantaged communities.
Restorative practices, proven to be an effective model in these socio-economically disadvantaged communities, underpin the two resource centres in Chet and Ioanis. A strengthened network has been developed through face-to-face meetings and the successful organisation of two international conferences on restorative practices, attended by experts from Romania, Hungary and Belgium.
An innovative approach to community development – Restorative practices
Training in restorative practices has been a significant step in the evolution of our teams and in transforming our approach to relationships and conflict resolution, from management to beneficiary relations. It is true that the process has not always been easy, but we have learned that patience and dedication of sufficient time are essential to achieving lasting and meaningful results in our community.
The successful organisation of two international conferences in restorative practice is a milestone in our journey and a testament to our commitment to promoting and implementing this approach in our community and beyond. We were pleased to have a large turnout at the conferences, which demonstrates an increased interest in restorative practices and their potential impact in our communities. The positive feedback we received from participants confirmed the importance and relevance of the topic, and the acute need to make changes at the community level, both at the micro level, in contexts such as school classrooms, and at the macro level, at the local and community level.
The Good Practice Guide is a valuable source of information and resources for all those interested in adopting this approach to managing conflict and improving relationships in various community contexts is available to all interested parties and can be downloaded here. We encourage you to explore the content and contribute your own experiences and knowledge of the restorative approach. We invite you to contact us and collaborate to promote and implement this valuable approach where we each do our work.
Details
For official information on EEA or Norwegian Grants, visit www.eeagrants.ro.
For more images and details about the project, please visit us on the project website, on our facebook page Comunități unite în Bihor and on the Youtube channel.
Contact
0752034424 | |
https://restaurativecommunity.eu/ |
This material was made with the financial support of the Norwegian Grants 2014 – 2021. Its content (text, photos, video) does not reflect the official opinion of the Program Operator, the National Contact Point or the Office of the Financial Mechanism. The information and opinions expressed are the sole responsibility of the author (s).
![]() | ![]() | ![]() |
Lucrând împreună pentru o Europă verde, competitivă și incluzivă |