ANUNȚ – Notificare de instaurare a zonelor de protectie si supraveghere

Ca urmare a confirmarii oficiale a bolii „pesta porcina africana” in data de 07.07.2018. exploatatia cod R00271870020, propietar Adorian Csaba, adresa com. Abramut, sat Crestur nr. 72, se instaureaza zonele de protectie si supraveghere dupa cum urmeaza:

– o zona de protectie in jurul focarului, de minim 3 km, pe raza localitatilor: Crestur si Abramut.
– o zona de supraveghere in jurul focarului, de minim 10 km, care include si zona de protectie, pe raza localitatilor: Fancica, Petreu, Buduslau, Albis, Cherechiu, Targusor, Chislaz, Chiraleu, Misca, Sanlazar, Sacuieni, Cubulcut, Olosig, Sanicolau de Munte, Otomani, Adoni, Chiribis, Marghita, Chet,
Se stabilesc astfel prin ordinul ANSVSA nr. 99/2006, modificat prin Ordinul ANSVSA 7/2010 următoarele restrictii:
– Miscarea animalelor din zona de protectie si zona de supraveghere este restrictionata astfel: deplasarea si transportul porcilor pe drumuri publice sau private sunt interzise, cu exceptia cazului in care sunt avizate de autoritatea veterinară locală. Această interdictie nu trebuie aplicată tranzitului porcilor pe sosea sau pe calea ferată dacă tranzitul se face fara descarcare sau oprire; poate fi acordată o derogare in cazul porcilor destinati taierii, care provin din exteriorul zonei de protectie si se indreaptă spre un abator situat in zona mentionată anterior pentru taiere imediată.
– In zona de protectie nici un animal domestic nu poate intra sau parasi o exploatatie fara autorizarea autoritatii veterinare locale.
– In zona de supraveghere nici un animal domestic nu poate intra sau iesi dintr-o exploatatie in cursul primelor sapte zile fara autorizarea autoritatii veterinare locale.
– Animalele din zona de protectie sunt supuse supravegherii clinice cu echipe constituite din medici veterinari oficiali in fiecare echipa si/sau personal auxiliar; echipele de inspectie vor fi suplimentate in functie de necesitate cu reprezentanti ai ULS, personal auxiliar si medici veterinari oficiali.