Registru istoric

Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al municipiului Marghita, a fost infiintat  prin H.C.L. nr.72/25.06.2009 fiind serviciu de categoria I

I. SCURT ISTORIC

 

Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al municipiului Marghita, a fost infiintat prin H.C.L. nr.72/25.06.2009 fiind serviciu de categoria I avand constituita numai Compartimenta de prevenire.

Seful Serviciului Voluntar pentru Situatii de Urgenta este d-l Ing.Demeter Calin, cadru tehnic cu atributii in domeniul apararii impotriva incendiilor .

 

II. MOTIVUL INFIINTARII

Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al municipiului Marghita a fost infiintat in scopul apararii vietii, avutului public si privat impotriva incendiilor si a altor calamitati produse pe raza acestei comune.

Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta al municipiului Marghita este un serviciu de categoria I, avand in componenta numai compartiment de prevenire si echipe specializate.

Acest serviciu desfasoara activitati de informare,  prevenire si instruire  a cetatenilor pentru cunoasterea si respectarea regulilor si masurilor de aparare impotriva incendiilor. Totodata verifica modul de aplicare a normelor, reglementarilor si dispozitiilor care privesc apararea impotriva incendiilor.

 

III. ADRESA SERVICIULUI

Serviciul Voluntar pentru Situatii de Urgenta  al municipiului  are sediul  in localitatea Marghita Str. Calea Republicii nr.1, situat in cladirea Primarie municipiului.

 

IV. ORGANIZAREA SERVICIULUI PUBLIC VOLUNTAR

Serviciul voluntar are urmatoarea structura organizatorica:

– un sef serviciu – personal angajat

– un compartiment de prevenire format din 22 specialisti de prevenire:

– 20 pentru gospodariile populatiei

-2 specialisti pentru unitatile subordonate primariei

– pregatirea componentilor compartimentului este efectuata de catre seful serviciului voluntar pentru situatii de urgenta conform planului de pregatire anual.

 

V. DATE DESPRE LOCALITATE

Municipiul Marghita, este situat in partea de vest a Romaniei respectiv in partea de nord a judetului Bihor, la marginea Campiei de Vest, pe malul drept al raului Barcau, aproape de confluenta acestuia cu Valea Bistrei.

Altitudinea la care este situat municipiul, este de 130 m. Climatul este specific zonei de campie, cu caracter de trecere spre cel mediteraneean, fiind supus in mica masura influentelor continentale datorita adapostului creat in est de formele de relief mai inalte. Temperatura medie anuala a aerului este cuprinsa intre 10o si 11oC, cu variatii intre 20-21oC in iulie si august si -2 – -3oC in luna ianuarie. Umezeala relativa a aerului oscileaza intre 64-68% in aprilie si 80-88% in ianuarie. Cele mai multe zile senine se inregistreaza in intervalul iulie-septembrie (16 zile in medie lunar). Numarul mediu anual al zilelor insorite este 120.

Municipiul Marghita se afla la distanta de 57 km nord de municipiul Oradea, drum ce se poate parcurge in 45 minute cu automobilul si la 74 km nord-vest de municipiul Zalau.

Municipiul Marghita este situat la o distanta de 30 de km de frontiera dintre Romania si Ungaria. La o distanta de maxim 60 km se afla trei puncte de frontiera cu Ungaria (Bors, Sacuieni, Valea lui Mihai).

Vegetatia, fauna si solurile sunt cele caracteristice stepei.

Pe teritoriul municipiului nu se gasesc arii protejate. Parcurile amenajate in centrul municipiului precum si spatiile verzi ocupa o suprafata totala de 28 ha.

Municipiul Marghita este o unitate administrativ-teritoriala avand in structura sa doua subdiviziuni administrativ-teritoriale: satele Ghenetea si Chet situate la 10 km respectiv 15 km.

 

Obiective importante:

–        Primarie

–        Spital municipal

–        Piata agroalimentara si obor

–        Biblioteca

–        Casa de cultura

–        Stadion

–        2 sali de sport

–        3 licee

–        4 gradinite

–        Numerosi operatori economici

 

Municipiul Marghita este al treilea oras ca marime si numar de locuitori, dupa Municipiul Oradea – resedinta de judet, si Municipiul Salonta, avand o populatie de cca 17 172 de locuitori (8527-barbati si 8645-femei).

Municipiul Marghita, conform recensamantului facut in anul 2000 are urmatoarea structura a populatiei:

Dupa nationalitate

 

Nr. Crt. Nationalitate Nr. Locuitori %
1. Romani 8242 48
2. Maghiari 7384 43
3. Romi 550 3,2
4. Slovaci 103 0,6
5. Alte nationalitati 893 5,2

 

Dupa religie

 

Nr. Crt. Religie Nr. Locuitori %
1. Ortodocsi 8071 47
2. Reformati 5152 30
3. Romano-catolici 2404 14
4. Greco-catolici 687 4
5. Alte religii 858 5

 

 

VI. GREUTATI IN FUNCTIONARE  

Greutatile cu care se confrunta serviciul voluntar sunt cele de natura cooperarii cu proprietarii gospodariilor populatiei.