
În evul-mediu parohia romano-catolică era înființată ș aparținea de Episcopia Ardealului prin vicariatul de Tășnad. Biserica a fost constituită, probabil în secolul al XIII-lea. Năvălirea tătarilor a dus la distrugerea și arderea parțială a fostului lăcaș de cult.
După aceste timpuri tulburi, biserica este reconstituită în secolul al XIV-lea și apartține proprietarilor de pământ familiei Laczffy, apoi familiei Csáky și a avut hramul Sfintei Margareta.
Din anul 1421 (perioada regelui Sigismund), parohia aparține Bihorului, iar dupa eliberarea de sub ocupația turceasca Diecezei Orădene. Parohia catolică este reînființată în 1722, când a fost construită o noua mică biserică fără turn, în stilul baroc-clasic.Turnul (sau turla) a fost construit între anii
1818-1819 o dată cu renovarea construcției. Turnul are trei etaje prevăzute cu deschideri de forma dreptunghiulară și rotundă, așezate simetric.
Pe părțile laterale construcția este sprijinită de câțiva contrafoți incluși în pereții exteriori. Biserica figurează pe lista monumentelor istorice.
La recensământul din anul 2011 la Marghita au fost înregistrați 13% creștini romano-catolici.