A “Szent Jámbor Parascheva” plébániatemplom

Biserica parohială, „Sfânta Cuvioasă Parascheva” este poziționată central, pe strada Calea Republicii – numărul 55, având în proximitate, în partea de sud-est, Colegiul Național ”Octavian Goga” Marghita – instituția principală de învățământ a orașului, în partea de nord-vest, baza hotelieră, ștrandul termal și sediul filialei Marghita a Universității de Vest ”Vasile Goldiș” din Arad, în partea de sud, gara CFR și autogara, iar în împrejurime, blocuri de locuințe, centre comerciale și sediile unor bănci.

Creșterea populației orașului Marghita în perioada anilor 1960-1990, inclusiv a credincioșilor ortodocși, prin stabilirea în localitate a multor familii de români venite din comunele din împrejurimi sau din alte părți de țară, angajați în industria locală, comerț, servicii, a dus la cerința imperioasă a ridicării unui lăcaș de cult mai încăpător.

Libertatea poporului român adusă de Revoluția din decembrie 1989 a permis începerea unui astfel de demers. În ziua de 6 mai 1990, episcopul vicar al Oradiei, preasfințitul episcop dr. Ioan Mihălțan, a sfințit piatra de temelie și locul viitoarei biserici, de dimensiunile unei catedrale, a doua biserică ortodoxă din Marghita, preoți ortodocși în Marghita fiind Pop Aurel (protopop al Marghitei) și Ciobai Gheorghe (secretar protopopesc). În același an încep lucrările. Spațiul aferent construcției este un teren care a aparținut comunității evreiești din Marghita și donat, în anul 1990, în favoarea bisericii ortodoxe.

În anul 2007 a fost înființată Parohia Ortodoxă Marghita II, iar biserica nou construită, cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva”, a devenit biserică parohială.

Între anii 2007-2015, sub conducerea protopopului Șugar Ioan, sprijinit de consiliul parohial și de preotul coslujitor Pop Ioan Bogdan, s-a amenajat demisolul bisericii cu toate dotările necesare săvârșirii cultului divin. Spațiul de la demisol a fost sfințit și consacrat ca spațiu liturgic începând cu data de 15 iulie 2007, când, în cadrul liturghiei arhierești, lucrările au fost binecuvântate de către Preasfințitul Sofronie al Oradiei. Ulterior, s-a finalizat execuția acoperișului cu tablă din cupru, pe cupola centrală și pe turnuri și montarea crucilor. De asemenea, s-au executat tencuielile interioare și exterioare, s-au executat și montat ferestrele termopan din lemn de stejar triplu stratificat, precum și ușile principale, sculptate în lemn masiv de stejar cu simboluri liturgice bizantine, s-a executat fațada exterioară a întregii biserici cu clinker în nuanțe crem și maro, s-au turnat treptele de la intrarea în biserică, s-a executat icoana mozaic reprezentând pe ”Sfânta Cuvioasă Parascheva” de pe frontispiciul bisericii, s-a proiectat și executat rețeaua de încălzire centrală în pardoseală și rețeaua de cabluri electrice, s-au realizat racordurile la rețelele de apă și canalizare, s-a început lucrarea iconostasului, sculptat în lemn masiv de stejar[1].

În perioada octombrie 2015 – octombrie 2016, în urma decesului protopopului Șugar Ioan, funcția de paroh și implicit de coordonator al lucrărilor, a fost preluată de preotul Șipoș Ioan, care a realizat câteva amenajări exterioare.

Din luna octombrie 2016 și până în prezent sub purtarea de grijă și implicarea neobosită a protopopului Cotrău Călin-Gheorghe s-a finalizat lucrarea de sculptură în lemn masiv de stejar a iconostasului împreună cu elementele de iconografie, pictate în stilul bizantin, ambele lucrări fiind executate de maeștrii sculptori și iconografi ai familiei Vasile Cozma din Moldova (Târgu-Neamț).

S-a placat întreaga suprafață a pardoselei din biserică, precum și treptele exterioare cu plăci din granit, în culori marmorate de bej și maro. S-a finalizat și s-a pus în funcțiune atât rețeaua de încălzire prin pardoseală cât și rețeaua electrică împreună cu iluminatul interior și exterior, la care s-a adăugat și stația de sonorizare și amplificare prin difuzoare.

De asemenea s-au mai efectuat, în exterior, împrejmuirea cu gard, asfaltarea curții interioare, porțile și balustradele din fier forjat.

După ce au fost amenajate și dotate, cu toate cele necesare cultului divin, altarul, naosul și pronaosul, în data de 21 octombrie 2018, în anul centenar, biserica cu hramul „Sfânta Cuvioasă Parascheva” a Parohiei Ortodoxe Marghita II, a fost târnosită de către Prea Sfințitul Părinte Episcop Sofronie, Episcopul Oradiei.