Testvér városok

BERETTYÓÚJFALU

BERETTYÓÚJFALU situat în regiunea Câmpiei de Nord a Ungariei, reprezintă centrul economic de învățământ, cultural și de sănătate al microregiunii Bihar din Județul Hajdu-Bihar. După deciza de la Trianon și până în anul 1950 localitatea a fost cunoscută ca reședință a comitatului Csonka-Bihar. În anul 1979 i se acordă rangul de oraș. Așezarea geografica este prielnică atat față de centrul regional al Câmpiei de Nord, cât și față de frontiera de stat care favorizează legăturile transfrontaliere. Microregiunea se învecinează la nord cu Parcul Național Hortobagy, inclus pe lista patrimoniului mondial în 1999, cât și cu centrele turistice de la Debrețin și Hajduszoboszlo.

Localitatea a fost premiată în anul 1997 cu premiul Hild pentru rezultatele remarcabile obținute în dezvoltarea urbană. Una dintre caracteristicile localității o reprezintă concetrarea în centrul urbei atât a atracțiilor arhitecturale, (sediul instituțiilor publice private) cât și a obiectivelor culturare, de divertisment și de petrecere a timpului liber (ștrandul termal, complexul sportiv, etc.). Această concentrare favorizează și dezvoltarea comerțului datorită multitudinii magazinelor centrale precum și a activităților comerciale desfășurate în jurul pieței agroalimentare. Elementul de bază al atracției turistice locale, îl reprezintă ștrandul termal.

 Nenumăra atracții sunt oferite celor interesați, în oraș găsim monumente cultural-istorice și etnografie. O altă atracție turistică o reprezintă și câmpia Bihar care oferă un cadru natural unic, bine conservat din punct de vedere ecologic.

Rețeaua serviciilor turistice (restaurante, patiserii, cafenele, berării, bufeturi, cantine) oferă o gamă largă de sortimente culinare. Vom găsi aici de la mâncăruri ale bucătăriei tradiționale maghiare, cu specialități din Bihar, până la variatele rețete mediteraneene. Gradul ridicat de confort al hotelurilor, pensiunilor și serviciile de calitate oferite de alte societăți comerciale asigură turiștilor condiții de odihnă și recreere.

Prin această broșură lansez invitața tuturor de a vizita și a descorperi atracțiile localității noastre beneficiind de oportunitățile oferite aici.

 

 

 

 

KISKÖRÖS

Situat în mijlocul județului Bács-Kiskun, Kiskőrös este  cea mai importantă așezare   din Regiunea Kiskőrös fiind și centrul administrativ al acestei regiuni.

 Zona micului oraș cu o istorie bogată este atestată din  secolul al 15-lea de când a  fost  cu siguranță locuită, dar a fost  depopulată pentru o lungă perioadă  de timp ca urmare a  ocupării otomane. După  războaiele de eliberare ,  moșia   familiei Wattay a fost repopulată în 1718, cu coloniști slovaci care,  cu munca, sârguința și perseverența lor, au readus la viață această zonă. În secolele următoare  Kiskőrös joacă un rol important mai întâi ca un  oraș de câmpie, apoi comună mare,  ca sediu de regiune și în cele din urmă, ca o așezare cu un rang urban din 1973,  având un rol important  în Câmpiile Mari din Sud.

  Orașul natal al lui Petőfi Sándor, a cultivat  cultul celui mai mare fiu al  său din  1890, iar “căsuța acoperită cu stuf”  a devenit  un adevărat loc  de pelerinaj . Din 1815   zona capătă  rangul  de  regiune viticolă tradițională ,  care de la începutul secolului a fost un oraș important al regiunii viticole,  vinurile  sale ușoare cultivate pe un sol nisipos sunt pe bună dreptate populare în întreaga țară.