Festivalul ”CARTEA CU POVESTI”

Educatoarele si micii actori de la G.P.P. nr.2 si G.P.P. nr.4 din Marghita organizeaza FESTIVALUL ”CARTEA CU POVESTI”, editia a IV-a. Festivalul este organizat in cadrul Programului Educational ”Vino si tu in lumea copilariei”

Motto: „Teatrul este un mod de a visa al omenirii”
(George Calinescu)

PLEDOARIE PENTRU TEATRU

My beautiful picture

Teatrul contribuie la stimularea fanteziei copiilor,care, alaturi de  cunostintele dobandite,ii va ajuta,ca adulti, sa-si implineasca visele, idealurile si proiectele, indiferent daca domeniul de activitate va fi stiinta, tehnica sau arta.
Foarte adesea, in mod spontan,copiii, dupa ce ajung sa cunoasca bine o poveste, doresc sa devina actorii ei. Costumele pentru aceste dramatizari pot fi create cu usurinta de catre noi, adultii, iar scenariile pot fi inspirate din povesti sau create de catre noi, educatoarele, pe diferite teme.
Am observat ca prin intermediul teatrului, al jocului de rol,  al dramatizarilor, copilul patrunde mai adanc in lumea sentimentelor si a trairilor din basm sau poveste. Prescolarii iau atitudine, gandesc, simt si actioneaza la fel ca personajele,My beautiful picture manifestandu-se ca in fata unei persoane reale, concrete si traind sentimente de compasiune fata de eroi. Astfel, copiii devin mai comunicativi, mai sociabili, timiditatea dispare si devin mai increzatori in puterile lor. Dramaturgia pentru copii , sub forma spectacolelor de teatru poate constitui unul din cele mai puternice mijloace de influentare asupra sentimentelor si convingerilor morale, asupra imaginatiei, a gustului estetic si a caracterului uman in formare. Punerea in scena a povestirilor cunoscute de copii are scopul de a adanci impresiile dobandite prin povestire si de a retrai viata si framantarile personajelor.
Deci , teatrul este o prelungire a actului educational dincolo de spatiul clasic al salii de grupa, intr-un mediu special creat in care copiii sa fie in My beautiful picturecontact direct cu lumea exterioara, sala de teatru.
Acum patru ani de zile am demarat programul de descoperire si promovare a copiilor talentati in muzica, arta, teatru, dans, intitulat „Vino  si tu in lumea  copilariei”, iar actiunile noastre au avut un impact deosebit in randul copiilor scolari si prescolari, in randul parintilor si al comunitatii locale. Dovada in acest sens este interesul manifestat de-a lungul anilor de catre copii, parinti si cadre didactice pentru punerea in scena a unor scenete pe intelesul copiilor. incepand cu anul 2005, am organizat in fiecare an un Festival al teatrului intitulat „Cartea cu povesti” prin care am dat copiilor posibilitatea de a se manifesta pe scena, punandu-si astfel in valoare talentul actoricesc. Daca  in primul an participarea la aceasta actiune a fost mai restransa, in anul urmator am colaborat eficient si placut cu clasele SBS de la scoala  cu clasele I-VIII din Marghita, iar in acest an i-am invitat alaturi de noi si

My beautiful picture
My beautiful picture

pe copiii de la scoala cu clasele integrate Popesti. Prin prezenta lor vrem sa demonstram comunitatii cat de darnic este sufletul mic al unui copil, fata de semenii lui si sa-i determinam sa se implice mai mult in actiuni de promovare a copiilor talentati .

Expozitia „FANTEZIE SI CULOARE” amenajata in holul Casei de Cultura va cuprinde lucrari realizate de copiii prescolari  in activitatile comune, optionale, extinderi, etc. si demonstreaza diversitatea talentului lor, precum si preocuparea noastra in a-l descoperi si dezvolta.
Speram sa va convingem inca o data ca merita sa investiti in copil si in educatia lui pentru frumos.

Colegelor  si grupelor de copii de la gradinitele din Marghita care  au raspuns prezent invitatiei noastre vrem sa le multumim pentru implicare si le dorim succes in continuare, iar acelor cadre didactice care doresc sa ni se alature le transmitem ca le asteptam in echipa micilor actori si anul viitor. Programul „Vino si tu in lumea copilariei” continua deoarece aici  povestea capata viata prin mijlocirea cuvantului, dansului sau muzicii, aflate  la indemana oricarui copil si a educatorului care crede in acesta, deoarece aici copiii au parte de trairi frumoase, care le ofera prilejul de a experimenta lumea.

Institutor Ardelean  Mariana- Simona
G.P.P. nr. 2   Marghita