Educatie

scoalaDin punctul de vedere al unitatilor de invatamat care se ingrijesc de educatia copiilor din Marghita, Chet si Ghenetea, complexul celor 3 localitati se prezinta astfel: 4 gradinite, o scoala pentru invatamantul primar si gimnazial care isi desfasoara activitatile in 3 locatii (Marghita, Chet si Ghenetea), educatie preuniversitara reprezentata de doua scoli cu profile diferite si filiala Universitatii de Vest Vasile Goldis din Arad:
– Scoala cu clasele I-VIII Marghita cu locatii in Chet si Ghenetea;
– Colegiului National “Octavian Goga”- adresa site-ului http://gogamarghita.licee.edu.ro -45% dintre elevii acestuia provenind din mediul rural, aproximativ 800 dintre ei invatand in limba romana iar ceilalti in limba maghiara;
– Grupul Scolar Agricol “Horea” – adresa site-ului  http://grahoreamarghita.licee.edu.ro/– unde 70% din elevi sunt de provenienta rurala. Totodata, Grupul Scolar Agriocol “Horea” va ofera o bogata oferta educationala
– si Centrul Marghita al Universitatii de Vest Vasile Goldis din Arad.
In anul scolar 2006-2007 au fost inscrisi la gradinita un numar de 595 de copii, in invatamantul primar 748 de copii, in cel gimnazial un numar de 825 elevi, in cel liceal 1.225 de elevi, iar in invatamantul profesional si de ucenicie 463 de elevi.
La nivelul invatamantului liceal si profesional, randurile elevilor din Marghita sunt completate de copiii din satele invecinate, care fac naveta.
Personalul didactic din Marghita se structureaza astfel: 102 cadre didactice in invatamantul primar si gimnazial, 78 in invatamantul liceal si 35 in cadrul grupului scolar agricol, in medie fiind un profesor la 15 copii.
In cadrul invatamantului liceal si profesional elevii urmeaza diferite specializari: matematica-informatica, stiinte ale naturii, economie, filologie, tehnologie – la colegiu, atat in limba romana cat si unele specializari in limba maghiara; veterinara, protectia mediului, alimentatie publica, finante si comert, mecanica, biochimie, administratie publica, analiza produselor alimentare, mecatronica – in cadrul grupului scolar agricol – urmand ca de anul viitor sa fie incluse noi specializari care sa pregateasca elevii pentru constructii, mecanica fina si industria textila si a pielariei.
Scolile sunt dotate cu calculatoare, acces la internet, in unele cazuri chiar si retea intranet, laboratoare de chimie, fizica si biologie, laborator veterinar si de protectia mediului in cazul grupului scolar agricol, sala si/sau teren de sport. In cazul grupului scolar agricol, exista un numar de 47 de calculatoare la 463 de elevi, insemnand 10 elevi/calculator in timp ce in cazul colegiului raportul este de apromativ 23 de elevi la un calculator.
Invatamantul universitar este prezent in Marghita din anul 1997, prin filiala Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad, institutie de invatamant superior particulara. Oferta de studii a centrului acopera o paleta larga de specializari indeosebi de profil teoretic cum ar fi: stiinte juridice, stiinte economice, stiinte umaniste, politice si administrative, psihologie si stiintele educatiei, stiinte ale naturii, cursurile putand fi urmate la distanta sau alegand optiunea frecventa redusa. In domeniile facultatilor acreditate exista si cursuri de masterat. Totodata universitatea ofera celor interesati cursuri de specializare in diferite domenii dintre care mentionam formare pentru asistenti medicali sau pentru obtinerea certificatului „ECDL”.De mentionat ar fi de asemenea ca sistemul de burse al Universitatii de Vest “Vasile Goldis” Arad se adreseaza tuturor studentilor la zi, indiferent de filiala. Specializarile cele mai cautate la Marghita s-au dovedit a fi marketing, contabilitate, informatica de gestiune, administratie publica si pedagogie. Filiala dispune de o biblioteca iar baza didactico-materiala este conform normelor ARACIS. Centrul isi stabileste obiectivele si prioritatile conform Procesului de la Bologna si FEDE si totodata se preocupa de consilierea profesionala a absolventilor. In anul universitar 2006-2007 au fost totusi inscrisi un numar de 2.324 de studenti majoritatea din judetele Bihor, Satu Mare si Salaj.