Economia Locala

Dezvoltarea industriei orasului se amplifica dupa 1967 cand Marghita este declarat oras. Se dezvolta in special industria usoara reprezentata prin Intreprinderea de Confectii si Intreprinderea de incaltaminte Bihoreana. Dupa 1970 in zona se depisteaza zacaminte de petrol, ceea ce a dus la diversificarea  economiei orasului si la atragerea fortei de munca masculine. Alte ramuri industriale dezvoltate in oras au fost: industria constructoare de masini  (reprezentata prin Intreprinderea de Masini Unelte si Fabrica de piese de Schimb Auto), industria lemnului (prin Fabrica de Mobila) si industria alimentara (prin Fabrica de Paine).

Pe langa aceste unitati, in oras a mai functionat o puternica Cooperativa Mestesugareasca, cu  10 sectii de prestari servicii si lucrari la comanda.
Dupa anul 1989 in oras au luat fiinta o serie de firme private, iar cele de stat s-au privatizat. Principala ramura a economiei orasului a ramas industria, reprezentata prin extractia petrolului si a gazelor naturale (Petrom si Petromservice), confectiile de imbracaminte si incaltaminte si productia de mobila. Au fost infiintate, pe langa vechile unitati, Marconf si Bihoreana, alte societati comerciale, cu acelasi profil: S.C. VALENTI S.R.L., S.C. MARELLY IMEX S.R.L., GIPIEMME, S.C. PRODALEX S.R.L., S.C. BELLOTTO S.R.L., S.C. MARGHITEX COM S.R.L., etc.
Industria alimentara este reprezentata de: S.C. TRIVIA S.R.L., S.C. RODOET S.R.L., specializate in produse de panificatie, S.C. VIAÞA NOUA PROD IMPEX S.R.L. si S.C. MARGALEX S.R.L specializate pe produse de patiserie si cofetarie.
Din pacate, industria constructoare de masini a disparut din economia orasului prin falimentul Intreprinderii de Masini Unelte. in prezent functioneaza totusi cateva societati mici specializate pe prelucrarea metalelor.
S-a dezvoltat si diversificat activitatea oferita de firme in domeniul prestarilor de servicii si comert: S.C. ALDEXIM COM S.R.L, S.C. HOTEL STRAND S.A., S.C. FESIMEX S.R.L., S.C. CATARG S.R.L., S.C. SEBICOM S.R.L., etc.
In domeniul constructiilor: S.C. MARCONST S.R.L, S.C. SYGNUS MT Impex S.R.L., S.C. MOKKATTI Exim S.R.L, S.C. BAKOIL S.R.L. si altele. in domeniul transportului de marfuri si calatori: S.C. TRANSMAR S.A., S.C. B. DANIEL TRANSCOM S.R.L., S.C. AMAL TRANS S.R.L., etc.
In domeniul transportului si exploatarii gazelor naturale si produselor petroliere: S.C. DISTRIGAZ VEST ARAD F.O.L. Marghita, S.C. Transport Gaze Magistrale S.A., S.C. Compet Ploiesti S.A., S.C. MOKKATTI Exim S.R.L.
Numarul firmelor private la nivelul municipiului la ora actuala se ridica la aproximativ 400.
Pentru investitii de perspectiva, municipiul dispune de forta de munca calificata in meseriile specifice economiei locale (confectii imbracaminte,confectii incaltaminte, industria extractiva, constructii precum  si in domeniul comertului.