ZIUA EROILOR SARCAU 28.05.2009

In memoriam

In tintirimul linistit ,Sarcau_2009 (2)
La umbra deasa- a unui tei
Doarme parintele-ostenit,
De-atita foc, din anii grei.

Si-a semanat  prin tara idealul
Mutat din parohie-n parohie
De cei ce nu iubeau Ardealul
Si la Sarcau s-a stins… e-aici sub glie.

Sarcau_2009Si glasul lui suna ca-n hau
Pentru necazurile lor,
A oamenilor din Sarcau
Din veacul ce s-a dus ca-n zbor.

Si munca lui neobosita
Rasuna-acum a jale de caval
si pentru existenta-i chinuita
E pentru noi eroul din Ardeal .

Noi cei de-acum privim piosi
La crucea de langa poteca
Si gandul zboara peste zari
La “ Ioan Muntean “ biblioteca.

La inceputul de mileniu,
Traind aicea pe Barcau
Mai spunem “Doamne-odihneste-l !”
Pe fostul preot din Sarcau.Sarcau_2009 (3)

Ziua eroilor este un prilej de pioasa aducere aminte a tuturor acelora care au luptat pentru o cauza dreapta si pe care ii elogiem poate prea putin avand in vedere ca si-au sacrificat bunul cel mai de pret, viata. Aceasta zi s-a sarbatorit in toata tara conform traditiei.
Intr-un sat din Bihor, Sarcau, comuna Sarbi, slujba de la biserica a adunat enoriasii in jurul tanarului si inimosului preot  Scuta Gabriel, ca in orice zi de praznic. Este prezent ca reprezentant al oficialitatilor, viceprimarul comunei.
Am avut onoarea de a fi si eu prezenta, impreuna cu clasa mea, clasa a III-a A, de la S08 Marghita si cu bibliotecarele de la Biblioteca Municipala ”Ioan Munteanu” din Marghita. Mentionez ca am fost incurajata in aceasta actiune de doamna directoare Olimpia Dunai, care a Sarcau_2009 (4)contribuit la initierea si bunul mers al activitatii.
Daca slujba a fost urmarita cu evlavie crestineasca , parastasul care a urmat a  fost animat de tristele  aduceri aminte provocate de cei pomeniti, preoti ai bisericii din Sarcau, slujitori vrednici de stima si pomenire , care au influentat in bine viata oamenilor din partea locului.
Din sirul celor pomeniti se detaseaza numele Ioan Munteanu, preot, scriitor si revolutionar, luptator pentru dreptate  si emancipare a carui activitate  de adevarat apostol este legata de satul Sarcau si de orasul Marghita. Asa se explica faptul ca Biblioteca Municipala din Marghita poarta numele lui si ca an de an elevi si cadre didactice  din Marghita participa la parastasul de la ziua eoilor la Sarcau.
Redescoperit de cercetarile d-lor Constantin Malinas si Iudita Caluseru, numele Ioan Munteanu este deja celebru si pe deplin justificat ca fiind unul dintre eroii neamului romanesc .Sarcau_2009 (5)
Asadar, Ioan Munteanu, o viata zbuciumata din cauza unui ideal prea inalt pentru vremea in care a trait. Daca a plecat la cele vesnice la 1860, iata ca posteritatea apreciaza ravna sa neobosita  de roman, de preot si de carturar, iar exemplul sau inflacareaza sufletele celor care avem alt destin si datorita sacrificiului sau.
Pentru elevii din clasa a III-a A, din Marghita  a fost o ocazie in care au inteles ca eroii nu sunt doar niste nume, niste portrete din carti . Aici, la Sarcau a trait un om, un erou. Copiii i-au vazut mormantul, piatra –  marmura de Carara, au ascultat cuvintele frumoase pe care le-au rostit cei prezenti la adresa sa, au recitat versuri de suflet inchinate eroilor, deci si acestui erou din valea Barcaului.
Gandind si vorbind despre spirite inalte, te atinge parca o flacara de profuzime si cuvintele frumoase isi fac loc cu stangacie dar atat de sincer…

Marghita, 29.05.2009     instit. Curtean Florica