Biblioteca

biblio1

Program de functionare al bibliotecii pentru public:

.

Luni-joi : 8.00 -16.15

Vineri : 8.00 – 15.00

.

.

Adresa: T.Vladimirescu, nr. 1, Marghita, Bihor, cod 415300
Nr. telefon: 0259/362.479
E-mail[email protected]
Persoana de contact: Cseke Edit

Vizitati Blogul Bibliotecii

Scurt istoric

  Biblioteca publica reprezentand coloana vertebrala a unei culturi a apatinut si apartine in continuare comunitatii pe care o deserveste,intrand de-a lungul timpului in traditia culturala a acestuia.
In Marghita – biblioteca publica si-a deschis portile pentru public in toamna anului 1950,avand un fond de carte de 1300 volume provenite din donatiile locuitorilor comunei prin munca neobosita a regretatului bibliotecar Stefan Szilagyi,caruia i s-au alaturat si cateva cadre didactice.
biblio2 In perioada anilor 1950-1967, biblioteca ne avand locatie proprie a fost nevoita sa functioneze dispersat in mai multe cladiri,lucru care a ingreunat activitatea cu cartea.Cu toate acestea an de an creste fondul de publicatii si implicit dorinta de lectura si studiu a locuitorilor.Astfel ca,de la 1300 volume si 46 cititori inscrisi in primul an,fodul de publicatii ajunge la peste 60000 volume in anul 1990 si la cifra de peste 3000 cititori interesati de serviciile bibliotecii.
Pana in anul 1967 cand Marghita are statut de oras,biblioteca publica a coordonat activitatea cu cartea in intregul raion Marghita.
Incepand cu anul 1967,biblioteca oraseneasca primeste ca alocatie etajul Casei orasenesti de cultura pentru a functiona cu intregul patrimoniu existent,avand in dotare sali spatioase pentru imprumutul publicatiilor la domiciliu, sala de lectura cu 50  locuri si bineinteles depozitele de carte.
Cu toate acestea in anul 1970,conform unei Hotarari a Consiliului local bibliotecii ii este atribuit un nou spatiu ,propriu de aceasta data , pe strada Tudor Vladimirescu nr.1 unde functioneaza si in prezent cu o parte din fondul de publicatii.biblio3
Un moment deosebit in viata bibliotecii orasenesti l-a constituit investirea acesteia cu numele scriitorului si revolutionarului pasoptist Ioan Munteanu (1808-1860), ilustru fiu al Vaii Barcaului, a carui viata si activitate este legata de Marghita si imprejurimi.
Ioan Munteanu este cea mai puternica personalitate a romanilor bihoreni de pe aceste meleaguri cu merite deosebite in definirea identitatii nationale a poporului roman. Mentionam cu mandrie meritul deosebit al d-lui Constantin Malinas,director al Bibliotecii Judetene Bihor in acea perioada si d-nei Judita Caluser ,muzeograf la Muzeul Tarii Crisurilor,in descoperirea acestui scriitor revolutionar si in investirea Bibliotecii cu numele sau.
In prezent Biblioteca Municipala ”Ioan Munteanu” are in patrimoniul sau peste 75000 volume de carti din diverse domenii ale cunoasterii,fiind frecventata anual de aproximativ 4000 cititori.